29 mei 2024

Column: Bouwen, voor wie?

Op het moment dat ik dit schrijf heeft de nieuwe coalitie juist haar onderhandelaarsakkoord bekend gemaakt. Op een aantal punten wordt pas op de plaats gemaakt, of misschien zijn we terug bij af. Een van de bestaande aandachtspunten wordt onverminderd voortgezet: jaarlijks moeten er 100.000 woningen bij komen in Nederland.

Ook in Rhenen is behoefte aan woningen en liefst op korte termijn. Daarom is het mooi om te noemen dat onze mooie kern Achterberg dichtbij een uitbreiding is met ruim 100 woningen aan de westzijde, dichtbij de voorzieningen. Een mooie mix van woningen waar ook ruimte is voor starters en voor onze senioren. In januari 2022 werd het stedenbouwkundigplan gepresenteerd.Binnenkort zal het bestemmingsplan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad.

Het zou mooi zijn als onze jonge mensen hier een begin kunnen maken aan hun ‘woon-carrière’. Het zou mooi zijn als deze woningen zorgen voor doorstroming doordat ouderen dicht bij de voorzieningen een woning vinden die bij hun levensfase past. Het zou mooi zijn als mensen die al langere tijd op een wachtlijst staan voor een woning door dit plan een plek vinden.

Het is niet ondenkbaar dat deze nieuwe woningen ook mensen vanuit onze regio of van buiten onze regio aantrekken. Dat is natuurlijk prima wanneer de bewoners ook hier in de gemeente of in de regio komen werken. Want hier komen wonen en in de randstad blijven werken is niet wat we voor ogen hebben. Lokale binding is belangrijk voor sterke gemeenschappen als die van Achterberg.

Op de regiobijeenkomst van Foodvalley was hiervoor ook aandacht bij de bespreking van de woondeal. Om eigen inwoners voorrang te geven worden lokale makelaars opgeroepen om de eerste maanden lokaal de woningen onder de aandacht te brengen.

En natuurlijk mogen we de christelijke herbergzaamheid van onze naasten in gevaar niet vergeten. 

Marco Mulder

Raadslid SGP