21 maart 2024

Column: Tijd voor minder leuke dingen

 

Als je de lokale politiek een beetje volgt, weet je dat de schuldenlast van de gemeente Rhenen al een tijdje behoorlijk stijgt. Hoe komt dat eigenlijk? Heel simpel: in de afgelopen jaren zijn er een aantal grote uitgaven gedaan. Koploper daarbij is het nieuwe zwembad waarvan de kosten inmiddels zijn opgelopen tot meer dan 17 miljoen euro. Naast die uitgaven moet natuurlijk ook geld worden uitgegeven om alle normale werkzaamheden die een gemeente uitvoert te bekostigen. En ook die uitgaven zijn de afgelopen jaren flink toegenomen, met name omdat gemeentes steeds meer taken van de landelijke overheid krijgt opgelegd. Je zou verwachten dat hoe meer taken je uitvoert, hoe meer geld je uit Den Haag krijgt om dat te doen. Maar dat is niet helaas niet het geval: al jaren krijgen we te weinig geld uit Den Haag. Bovendien is de verwachting dat dit alleen maar erger gaat worden. En natuurlijk willen we dat de lasten voor onze inwoners ook betaalbaar blijven. Willen we als gemeente financieel gezond blijven, dan zullen we dus de komende tijd minder moeten uitgeven.

Opvallend aan de grote uitgaven die de laatste tijd zijn gedaan is dat dit bijna allemaal om ‘leuke’ uitgaven gaat: een nieuw zwembad, een nieuw kunstgrasveld voor Sportpark Candia, een subsidie voor de Rijnweek, en mogelijk straks ook een nieuw passantenhaven. Een uitzondering is de investering in flexwoningen: broodnodig in een tijd waarin het woningtekort enorm is. Voor de goede orde: de gemeente heeft geen enkele wettelijke verplichting om deze uitgaven te doen.

Al jaren maakt de SGP een punt van de schuldenpositie van de gemeente Rhenen. Ook zijn wij terughoudend met het doen van ‘leuke’ uitgaven waar geen wettelijke verplichting voor is. Tot nog toe stonden wij daarin vaak alleen. Maar gelukkig is het tij aan het keren. Inmiddels zijn wij niet meer de enige partij die aandacht vraagt voor de schuldenpositie van de gemeente. Maar we zijn er nog niet: we zullen als gemeente ook aan de slag moeten met ons uitgavenpatroon en minder geld moeten uitgeven aan allerlei ‘leuke’ uitgaven. Want zeg nou zelf: wat heb je aan nieuwe passantenhaven voor toeristen terwijl onze eigen inwoners te maken hebben met hoge woonlasten?

Bart van der Tang
Fractievoorzitter, SGP Rhenen