21 september 2023

Column: Cuneratheater

Hoe denkt de SGP over het Cuneratheater? Een goede maar ook moeilijke vraag! Zolang als het christendom bestaat zijn er immers al bezwaren tegen toneelspel. Dat zit in twee dingen. Als eerste de vorm van het toneelspel: dat past niet bij een godsdienst waarin het juist draait om het woord (de Bijbel) en een onzichtbare God.

Daarnaast is het ook lastig uit te leggen waarom je allerlei zaken die slecht zijn niet mag doen maar wel mag uitbeelden. Goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld natuurlijk ook. Hetzelfde geldt ook een beetje voor een toneelspel over Cunera: is het wel goed om zo’n verhaal uit te beelden? Laat ik de vraag anders stellen: wat zou Cunera ervan gevonden hebben dat haar wurging wordt nagespeeld en dat mensen hier ter ontspanning naar kijken?

Maar er zitten ook positieve kanten aan het Cuneratheater. In de eerste plaats willen wij onze waardering uitspreken voor het feit dat er geen voorstellingen op zondag plaatsvinden. Veel inwoners van Rhenen hechten aan zondagsrust, mooi dat dit door de organisatie wordt gerespecteerd!

Daarnaast is het ook heel mooi dat er aandacht wordt besteed aan de rijke geschiedenis van onze prachtige gemeente. Daar zijn wij bij de SGP een warm voorstander van. De legende van Cunera is een belangrijk onderdeel van onze lokale geschiedenis en allerlei plekken dragen de naam van Cunera. Op deze manier maken onze inwoners kennis met het verhaal achter die naam.

Tot slot noem ik de enorme gedrevenheid en grote inzet van alle vrijwilligers die betrokken zijn bij het Cuneratheater. Dat is Rhenen op zn best en een goed voorbeeld waarvan we hopen dat het onze inwoners inspireert.

Column uit Gemeentenieuws namens SGP