22 april 2024

Verkeersveiligheid en sparen in Elst

Op 30 oktober 2019 diende de SGP in de Provinciale Staten een motie in over ‘spaarpalen’.

De SGP provincie Utrecht wilde graag een spaarpaal in de provincie Utrecht omdat ‘de spaarpaal mensen op een positieve manier prikkelt om zich aan de snelheidslimiet te houden’. Daarnaast wordt een buurt die te maken heeft met een onveilige verkeerssituatie dubbel geholpen: meer mensen houden zich aan de snelheid en er wordt gespaard voor een (kleine) investering in de buurt.’

Maar hoe werkt zo’n spaarpaal dan? Steeds wanneer iemand zich aan de maximumsnelheid houdt wordt er een bepaald (klein) bedrag gedoneerd. Op die manier loopt de teller op, wat ook te zien is op de paal. Sparen door het gas los te laten dus. Verantwoordelijk rijgedrag loont. 

De motie van de Utrechtse SGP werd aangenomen en het College van Gedeputeerde Staten werd verzocht spaarpalen te plaatsen in de provincie.

In Rhenen werd dan ook de interesse voor een spaarpaal gewekt. Dat was de reden dat op 12 november, nog geen twee weken later, SGP Rhenen een motie indiende om te lobbyen voor een spaarpaal in Elst.

In onze gemeente zijn er veel wegen waar structureel te hard gereden wordt, zeker in Elst. Geduld wordt beloond, want na ruim 4 jaar staat de paal op Elsterstraatweg.

De spaarpaal is een mooi initiatief om bewustwording omtrent de verkeersveiligheid te creëren en om een lokaal initiatief te steunen. Elke keer als mensen zich aan de snelheid houden levert dat immers een klein bedrag. En alle beetjes helpen, inmiddels staat de teller al op zo’n tweehonder euro. SGP Rhenen is blij dat de spaarpaal geplaatst is. Het initiatief draagt bij aan de verkeersveiligheid, een onderwerp wat SGP Rhenen belangrijk vindt. We zijn benieuwd wat de opbrengst gaat zijn over 6 weken.

Ook in de toekomst blijft SGP Rhenen zich inzetten voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Elsterstraatweg en de Rijksstraatweg in Elst.