11 mei 2021

Een baard voor onze koning!

 

De raadzaal van Rhenen krijgt een nieuw portret van onze koning Willem-Alexander met baard. Het portret is geschilderd door Willemien Schouten. Zij is kunstenares, woonachtig en werkzaam in Rhenen.

 Het nieuwe portret is de uitkomst van een prijsvraag van de Gemeente Rhenen en Cultuurplatform Rhenen. Die prijsvraag is uitgeschreven naar aanleiding van een motie die de SGP heeft ingediend. In deze motie overwoog de SGP dat de culturele sector door de impact van coronacrises een impuls goed kan gebruiken, dat de financiële mogelijkheden hiertoe beperkt zijn en daarom creativiteit vereist is en dat het huidige portret van koning Willem-Alexander niet voltstaat. Naar aanleiding van die overwegingen stelde de SGP voor om de genoemde prijsvraag uit te schrijven.

 Fractievoorzitter en indiener van de motie Gert van Laar behoorde ook tot de vakjury die de zes ingezonden kanshebbers beoordeelden. “Voor mij was belangrijk onder welke blik van de koning zouden wij gaan vergaderen. Een strenge blik, een vragende of juist een vrolijke?” Op Koningsdag reikte burgemeester Hans van der Pas de prijzen uit aan de deelnemers. "Naast een heel mooi resultaat, vind ik het leuk hoe dit is gegaan en betekent het iets positiefs voor de cultuur in Rhenen. Dat onze motie deze uitwerking kreeg, hadden we niet gedacht."

Vanaf 14 mei is het portret gemaakt door Schouten in de raadszaal te bewonderen. Tot die tijd is het portret naast de vijf andere portretten die zijn ingezonden te bewonderen. De nummers 1, 2 en 3 krijgen een geldbedrag als beloning.  

Al met al kreeg de Rhenense culturele sector op initiatief van de SGP een mooie impuls. Dat werd gewaardeerd. Van harte gegund!