16 oktober 2017
Persbericht: Blijkbaar liever onderscheid dan saamhorigheid
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag 10 oktober heeft de SGP een motie ingediend om een vlagprotocol op te stellen en het hijsen van de regenboogvlag op te schorten. Naar de mening van de SGP zijn publieke gebouwen geen plakbord voor solidariteitsbetuigingen, voor welk doel dan ook of aan welke minderheid dan ook. De enige vlag die aan een overheidsgebouw hoort te wapperen is die van álle ingezeten van dit land, de Nederlandse vlag.
Vervolgens onderkent De SGP de maatschappelijke feitelijkheid dat lhtbi-ers open willen uitkomen voor wie ze zijn. Maar dat geldt evenzo voor anderen. Dat geldt voor onze joods medemens, dat geldt voor christenen, dat geldt voor moslims, dat geldt voor atheïsten. Iemand vanwege zijn of haar geloof, geaardheid of kleur te mishandelen of achter te stellen of te discrimineren kan en mag niet voorkomen. Door de verbijzondering waaraan uiting wordt gegeven door het hijsen van de regenboogvlag, voelt een grote groep inwoners van de gemeente Rhenen zich mogelijk juist achtergesteld omdat zij de opvattingen en manier van actievoering door de lhtbi-gemeenschap niet delen. Daarbij heeft de regenboog voor deze groep een andere betekenis, namelijk het verbond dat God met de hele aarde sloot na de zondvloed. Die betekenis staat haaks op de betekenis die de lhtbi-gemeenschap er aan geeft.
De verbijzondering is een ongewenst gevolg wat door het college als verbindende instelling altijd vermeden dient te worden. Acceptatie van anderen dient niet te geschieden door dit soort acties, maar door dialoog. Dit laatste werd door de burgemeester onderschreven die meldde dat het COC een machtsspelletje speelt, door gemeenten onder druk te zetten om de regenboogvlag te hijsen. De Nederlands vlag heeft bovendien als belangrijk voordeel dat ze niet alleen de waarden van de lhtbi-gemeenschap uitdraagt, maar juist ook de waarden van burgers die op dit punt (of andere punten) andere opvattingen hebben, bijvoorbeeld een Jood, atheïst, of misschien een vegetariër. Kortom alle aardigheden, eigenaardigheden, overtuigingen, meningen etc.
De Nederlandse vlag is dus als enige vlag in staat recht te doen aan iedere burger. Om gevoeligheden te voorkomen, die er zeker zijn, om willekeur te voorkomen, die kan ontstaan, maar vooral om samenbindend te zijn hebben wij deze motie ingediend
.Het college van B&W nam de motie niet over. De raad verwierp de motie in overgrote meerderheid, daarmee beiden bewust kiezend om niet samenbindend bezig te zijn. Maar onderscheid te maken en te verbijzonderen.