24 november 2017

SGP-senator in Rhenen: Ouderdom herwaarderen

 

Persbericht

SGP-senator in Rhenen: Ouderdom herwaarderen

RHENEN, 24 november 2017 – Herwaardering van de ouderdom is een van de beste antwoorden op de toenemende vraag naar euthanasie bij een ”voltooid” leven. Dat zei SGP-senator mr. Diederik van Dijk donderdagavond tijdens een debatavond in Rhenen.

Het lid van de Eerste Kamer pleitte voor meer aandacht voor eenzame ouderen en jongeren die de wens hebben om te sterven. ”De dood wordt vaak gezien als een oplossing. Wij moeten het tegendeel bewijzen”, zei van Dijk tijdens het SGP-debat in het Huis van de Gemeente in Rhenen over het thema ”Voltooid leven”. Hij vindt het aangrijpend dat ouderen vaak als een ”kostenpost” worden gezien.

Ook vanuit medische kringen klinkt steeds meer kritiek op de plannen voor verder verruiming van de euthanasiewetgeving, constateert Van Dijk. ”Recent nog van vooraanstaande psychiaters.”

Van Dijk vreest dat de huidige wetgeving langzaam zal worden opgerekt en zo ruimte zal gaan bieden voor euthanasie bij mensen die vinden dat hun leven ”voltooid” is.

De Opheusdense huisarts J. Huisman komt ook regelmatig mensen tegen met een doodswens. ”De vraag is dan: wie zijn wij voor onze naaste?” De ervaren arts merkt dat de druk op artsen om mee te werken aan euthanasieverzoeken toeneemt. ”Het is gelukkig nog geen plicht om eraan mee te werken.”

Geneeskundestudent Mark van Opijnen en actief binnen de SGP Jongeren constateert dat euthanasie ook onder studenten en docenten een vanzelfsprekend thema is geworden. De moderne mens wil steeds vaker volledig autonoom zijn, ook als het gaat over de beslissing wanneer en hoe te sterven.

SGP-fractievoorzitter Gert van Laar wil in het plaatselijk beleid meer aandacht voor ouderen en jongeren, zei hij donderdagavond. ”We moeten alles doen om er voor mensen te zijn. Eenzaamheid mag niet voorkomen.” De druk van de huidige maatschappij zorgt er echter voor dat de mogelijkheden voor mensen om mantelzorg te verlenen afneemt.