15 februari 2024

Column: Wat is duurzaam?

Als gemeenteraad hebben we in januari een bezoek gebracht aan de Technische Universiteit in Delft. In Nederland staan we voor veel uitdagingen op vlak van energie en de woningbouw. Het kan dus geen kwaad om ons als gemeente te laten bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen.

Op de Campus van de TU Delft is ‘het groene dorp’ gebouwd, huizen met bewoners waarin samenwerking met bedrijven allerlei nieuwe ontwikkelingen uitgetest worden; zoutaccu’s, warmtepompen, waterstof, etc. Interessante thema’s.

Het meest interessant was misschien nog wel de discussie die we aan het einde van de rondleiding hadden met mensen die het werk doen op The Green Village. Veel van deze ontwikkelingen worden ingegeven door de doelen die gesteld zijn om opwarming van de aarde tegen te gaan. Nu zijn wij niet tegen innovatie en nieuwe ontwikkelingen maar het is wel goed om ons af te vragen of de klimaatdoelen wel realistisch en haalbaar zijn. Zijn de klimaatdoelen heilig met als gevolg dwangbevelen voor gemeenten als de doelen niet gehaald worden of kiezen we voor een situatie waarin er rekening wordt gehouden met haalbaarheid en betaalbaarheid.

Soms bekruipt me het gevoel dat we in deze tijd zo ‘groen’ mogelijk willen leven maar wel met behoud van onze ruime levensstijl. Is dat echt duurzaam? Of worden we dan met z’n allen voor het karretje van de commercie gespannen zodat de economie maar blijft groeienEen gezonde economie is belangrijk maar de focus op groei moet misschien wel wat gematigd worden. Matigheid is een vergeten woord, het betekent evenwicht aanbrengen in het gebruik van alles wat we nodig hebben, zoals eten, drinken, kleding, etcetera. Dit is zeker niet eenvoudig maar zou het ons niet meer tevreden maken? En hoeveel schadelijke effecten van onze overconsumptie kunnen dan voorkomen worden? Denk alleen al aan de effecten op onze gezondheidszorg. Wanneer we dat beseffen is duurzaamheid niet een reden om onze levensstijl aan te passen maar meer een gewoonte die al een norm voor ons is. Dan worden we in ons handelen niet gedreven door de angst voor een opwarmende aarde maar door deugden als matigheid en tevredenheid, maar dat kost een stukje van onszelf omdat we allemaal een soort ‘rupsje nooitgenoeg’ in ons hebben.

Een mooie ontwikkeling zijn de kringloopwinkels, vaak vrijwilligerswerk, duurzaam engoed voor je portemonnee. Hopelijk blijven deze winkels in Rhenen ook goed vertegenwoordigd!

Gert-Jan van Leeuwen - Raadslid